Waarom ik een Bastard kamado kocht

24/01/2023

Van American smoker naar een Kamado

Na jarenlang nadenken over een nieuwe BBQ besloot ik in 2022 dat het moest gebeuren. Een nieuw huis, een geschikte tuin, tijd om mijn oude American Smoker in te ruilen voor een Kamado!

De American smoker had mij veel plezier gebracht, hij was groot en dankzij het aparte rook gedeelte zeer geschikt om spareribs, pulled pork of hamburger te roken. Het was echter niet de beste kwaliteit, dus hij begon te roesten en er ontsnapte behoorlijk wat rook door kieren. Door deze kieren kwam er ook valse lucht bij en was de temperatuur moeilijk te regelen.

Waarom een Kamado?

Omdat ik het barbecueën inmiddels aardig in de vingers had werd het tijd voor een echt goede barbecue. Dat het een barbecue moest worden met houtskool stond al snel vast, die echte rooksmaak en het beheersen van de temperatuur maakt het voor mij uitdagend.

Ik heb lang getwijfeld of een Kamado voor mij de juiste keuze zou zijn, vooral vanwege de hoge prijs. Wat de doorslag heeft gegeven zijn de volgende voordelen:

  • De temperatuur van een Kamado is makkelijk te controleren
  • Een Kamado is veelzijdig; van grillen tot smoken en van pizza tot brood bakken
  • Een Kamado gaat lang mee en is daarmee de hoge investering waard
  • Er zijn heel veel accessoires te koop om uit te breiden

Kamado Joe versus Big Green Egg versus The Bastard

Wanneer je je in Nederland verdiept in Kamado's dan heb je keuze uit een aantal bekende en goede merken:

  • Kamado Joe
  • Big Green Egg
  • The Bastard
  • Monolith
  • Grill Guru

Een ding stond vast, het moest een premium Kamado worden. Dus niet zo'n Kamado van de bouwmarkt voor 400 euro. Voor sommige mensen zal dit prima zijn, maar ik heb gehoord dat de kwaliteit keramiek vaak slecht is en dat er (logisch) goedkope onderdelen worden gebruikt.

Ik heb lang getwijfeld tussen de Kamado Joe, Big Green Egg en The Bastard. Grill Guru viel voor mij af, deze is iets goedkoper dan de andere merken, dat merk je ook direct, het deksel van de Grill Guru gaat namelijk veel zwaarder open. De Monolith heb ik eigenlijk niet overwogen, maar dit Duitse merk hoor ik ook goede verhalen over.

Lange tijd dacht ik dat ik voor de Kamado Joe wilde gaan vanwege zijn innovatieve karakter. Het nadeel van Kamado Joe vind ik echter de rode kleur, dat moet je maar net mooi vinden. De Big Green Egg is natuurlijk ook een topproduct, maar vind ik een beetje saai en niet echt innovatief.

Toen ik in de winkel de matgrijze The Bastard Urban Large zag was ik verkocht. Het stoere uiterlijk maakt deze barbecue prachtig om te zien. Ook het makkelijk te openen deksel, het multi level syteem (roosters op verschillende hoogtes) en het zeer complete accessoire aanbod hebben mij overtuigd.

En niet onbelangrijk, The Bastard Urban Large 2022 was goedkoper dan de Kamado Joe, waardoor ik nog wat geld overhield voor accessoires. Een onmisbaar accessoire voor het aansteken van mijn Bastard is de One minut Lighter, hiermee steek ik razendsnel mijn Kamado aan.

The Bastard Urban Large 2022 review

Ik ben erg tevreden over mijn Bastard Urban Large 2022. Deze matgrijze kamado ziet er niet alleen fantastisch uit, ook de kwaliteit is erg goed. Het in elkaar zetten is even een klusje, het is een zware jongen dus je hebt wel 2 personen nodig. Het onderstel is erg stevig en dankzij de wielen makkelijk te verplaatsen tussen garage en tuin.

Het deksel beschikt over een goed scharnier waardoor de zware deksel eenvoudig met één hand te openen is. De handige opklapbare tafeltjes zorgen voor extra werkruimte, je barbecue tang hang je eenvoudig aan het haakje.

De Bastard is mooi op temperatuur te houden door de luchtinvoer een klein stukje te openen, hierdoor gebruikt deze erg weinig kolen een sessie van 10 uur is dan ook geen probleem.

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, een klein nadeel van mijn Bastard Urban Large 2022 vind ik de precision top vent (dit is de luchtschuif bovenop, ook wel margrietschijf genoemd). Deze sluit bij mij niet helemaal lekker aan, waardoor er wat speling in zit.

Dit zorgt voor wat valse lucht, waardoor het langer duurt voordat mijn kamado uitdooft. Ik heb gelezen dat dit door aangebakken vet of meerdere lagen inbranden verholpen zou kunnen worden, maar bij mij is dat nog niet gelukt. Ik hoop dan ook dat de vernieuwde top vent van het 2023 model ook op het 2022 model past, en los verkocht gaat worden.

Tot zover mijn review over The Bastard Urban Large 2022, ik kan deze Kamado aan iedereen aanbevelen.

Copyright 2023 BBQkiezen.nl - Een concept van Gebrand Marketing